28 Mart 2011 Pazartesi

Bükreş Operası’nda Romanyalı Tatlıses’in ‘Pala Remzi’si yankılandı





Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın Romanya Finali görkemli bir programla gerçekleştirildi. Tarihi Bükreş Opera salonunda düzenlenen gecede Romen öğrenciler, 7 dalda hünerlerini sergileyerek ‘’en güzel Türkçe’’ için kıyasıya yarıştı.

Şarkı yarışmasında, İbrahim Tatlıses’le özdeşleşen “Pala Remzi’ şarkısıyla birinci olan Uluslararası Bükreş Koleji (ISB) öğrencisi Roberto Pavel büyük alkış aldı. Pavel, silahlı saldırı sonucu yaralanan Tatlıses’e ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletti. Türkçe Olimpiyatları’na övgüler yağdıran Romanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı Türkçe Müfettişi Vildan Bormanbet, organizasyonun Türkiye-Romanya arasında güzel bir kaynaşmaya vesile olduğunu belirterek yarışmacıları ve öğretmenleri kutladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Lumina Eğitim Kurumları Genel Müdürü Fatih Göktaş, “Bir dil bir insan iki dil iki insan” anlayışı ile hareket ettiklerini belirterek, “Bu doğrultuda öğretmenlerimiz Romen öğrencilerimize anadilleri Romence’nin yanında İngilizce, Türkçe, İspanyolca ve Fransızcayı da öğretmeye gayret göstermektedir. Romen öğrencilerimizin Türkçe ve Türk kültürünü öğrenmesi, Türk öğrencilerimizin de Romence ve Romen kültürünü öğrenmesi iki ülke arasındaki dostluk bağlarının daha da kuvvetlenmesine sebep olacaktır.” dedi.

Yabancı dil şiir yarışmasının ödüllerini veren Edirne Milli Egitim Müdürü Şerafettin Demirci, yarışmacıları ve organizatörleri tebrik etti.

Türk ve Romen yetkililerinin yanı sıra farklı kesimlerden kalabalık bir davetli topluluğunun bin kişilik Opera binasını tıklım tıklım doldurduğu gecede program baştan sona ilgiyle izlendi. Gecede yüzlerce yarışmacı arasından finale katılmaya hak kazanan öğrenciler; Türkçe şiir, şarkı başta olmak üzere 7 dalda hünerlerini sergiledi.

Öğrencilerin büyük bir maharetle yeteneklerini sergilediği yarışma sonucunda, yabancı dil şarkı dalında Uluslararası Bükreş Koleji (ISB) öğrencisi Roberto Pavel’in seslendirdiği İbrahim Tatlıses’le özdeşleşen “Pala Remzi” şarkısı salondan büyük alkış aldı.

Sesi, mimikleri ve hareketleri ile İbrahim Tatlıses’i Romanya’da büyük bir ustalıkla temsil eden ve birinci gelen Pavel, Romanya’yı Türkiye’de temsil etmeye hak kazandı. Pavel’in “Yaralanan Tatlıses’e geçmiş olsun.’ dilekleri de anlamlı bulunurken, salonda duygulu anların yaşanmasına sebep oldu.

Yabancı dil şiir kategorisinde Uluslararası Köstence Bilgisayar Lisesi öğrencisi Szabo Cristian, ana dil şiir dalında ise ISB öğrencisi Sevcan Kılıç birinci, yabancı dil Türkçe konuşma yarışmasında da ICHB öğrencisi Cosmin Ursan Liviu ilk sırada yer aldı. Ana dil Türkçe yazma yarışmasında da Nisa Koç birinci seçilirken, özel beceri dalında Vlad Cristian birinci oldu.

Yabancı dil şarkı yarışmasının ödüllerini Türkiye’nin Bükreş Büyükelçiliği Müsteşarı Korhan Karakoç verdi.

Yabancı dil şarkı yarışmasının ödüllerini veren Türkiye’nin Bükreş Büyükelçiliği Müsteşarı Korhan Karakoç, unutulmaz bir Türkçe şöleni yaşattıkları için Lumina Eğitim Kurumları yetkililerine ve yarışmacı öğrencilere teşekkür etti. Karakoç şunları söyledi: “Türkçe’ye karşı yoğun bir ilgi yaratan böyle bir organizasyonda emeği geçen herkese ve bu işin fikir önderlerine teşekkür ederim. Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın dilimizin, kültürümüzün tanıtımına büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. İnsana ve eğitimine fedakarca hizmet veren Türkiye’nin gönül zenginliğini dünyanın her ucuna taşıyan ve bayrağımızı gururla dalgalandıranlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”

Ana dil şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllerini Romanya Türk İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Ömer Süsli’nin elinden aldı.

Anadil kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Romanya Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Petru Movilla, anadil şiir yarışması ödüllerini ise Romanya Türk İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Ömer Süsli verdi. Ödülleri vermeden önce kısa bir konuşma yapan TİAD Başkanı Süsli, her sene büyük bir heyecanla bekledikleri Türkçe Olimpiyatları’ndan gurur duyduklarını söyledi. Yarışmanın düzenlendiği gün İstanbul’dan uçakla programa yetişmek için büyük çaba harcadıklarını söyleyen Süsli, “Uçağın pilotundan rica ettim çok önemli programa yetişeceğim biraz hızlı olabilir mi diye? 1 saat 20 dakikalık uçuş mesafesini 50 dakikada geldik. Programa yetiştiğim için çok mutluyum.” dedi.

Türkçe finali, bütün öğrencilerin birlikte seslendirdikleri ‘Olimpiyat Şarkısı’’ ile sona erdi.

‘’En güzel Türkçe’’ için branşlarında birincilik kazanan öğrenciler, 15–30 Haziran 2011’de Türkiye’de yapılacak 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda Romanya’yı temsil edecek.

Jüride önemli isimler vardı

Jüri üyelerine teşekkür belgelerini Lumina Üniversitesi Genel Sekreteri Ragıp Gökçel verdi. Jüride (soldan sağa) şu isimler yer aldı: Prof. Dr. Recep İleri (Lumina Üniv. Senato Başkanı), Sedat Can (Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Romanya Koordinatörü), Av. Sefa Safi, Hasan Özdal (İşadamı), Ali Rıza Karagöz (Bükreş Spectrum Okul Müdürü), Vildan Bormanbet (Romanya Eğitim Bakanlığı Türkçe Müfettişi) ve Dr. Leyla Şentürk (Lumina Üniversitesi Türkçe Öğretim Görevlisi).

Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder