19 Mart 2011 Cumartesi

Danimarka Türkçe Olimpiyatları'yla Isındı

Danimarka, Türkçe Olimpiyatları'yla ısındı

Türkiye'de bu yıl 15-30 Haziran 2011 tarihleri arasında düzenlenecek 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın heyecanı dünyanın farklı ülkelerindeki yüzlerce çocuğu sarmaya başladı. Olimpiyatlara katılabilmek için öncelikle kendi ülkelerinde düzenlenen elemeleri geçmek zorunda olan öğrenciler katıldıkları her ön eleme turunda birinci olabilmek için büyük bir gayret gösteriyor.

İki yıldır olimpiyatlara katılan Danimarka elemelerinde finallerde ülkenin farklı yerlerinden gelen 16 öğrenci dereceye girebilmek için yarıştı. Üç farklı kategoride düzenlenen yarışmalarda, temel seviye şarkı dalında birinciliği 'Sev kardeşim' isimli ünlü şarkıyı seslendiren Aleksandra Bessmert kazanırken anadil şarkı dalında birinciliği 'Saçlarını taramışsın' isimli türküyü seslendiren Betül Gülal anadil şiir dalında birinciliği ise 'Türkiyem' isimli şiiri seslendiren Ayşe Kılınç kazandı.

GEÇTİĞİMİZ YIL YARIŞMACIYDI BU YIL SUNUCU OLDU

Bu yıl 9.su düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatları bugüne kadar, sevgi dili Türkçe adına birçok sürprizin yaşanmasına vesile oldu. Bu sürprizlerden biri de bu yıl Danimarka'da düzenlenen Nordsjeallend finallerinde yaşandı. Geçtiğimiz yıl Danimarka'da yapılan elemelerde birinci olan ve Türkiye'de ülkesini temsil eden Johanna Ejby Bidstrup bu yılki elemelerin sunuculuğunu yaptı. Gazeteci Hasan Cücük ile birlikte programı sunan Bidstrup, izleyicilerden tam not aldı.

DANİMARKALILAR HAYRAN KALDI

Finalleri izlemek için başta yarışmanın düzenlendiği Hilleröd bölgesinin Belediye Başkanı Kirsten Jensen olmak üzere çok sayıda Danimarkalı salona geldi. Yarışmaya katılan öğrencilerin başarılı performanslarının yanı sıra salonda gördükleri hoşgörü ve diyalog ortamından çok etkilendiklerini söyleyen Danimarkalılar, organizatörlere teşekkür ettiler.

BİRÇOK SÜRPRİZ YAŞANDI

Geçtiğimiz yıl yarışmaya katılan öğrencilerin ailelerine plaket verilmesi aileler için tatlı bir sürpriz oldu. Bir diğer sürpriz de Danimarka'nın sevilen müzisyenlerinden Kemaliye Hüseynova ve Anne Maria Vang'dan geldi. Türkçe şarkı söyleyen Vang, izleyicilerin büyük beğenisini kazanırken, müzisyen Kemaliye Hüseynova piyanosuyla yarışmaya katılan öğrencilere eşlik etti. Finallerde ayrıca Türk Halk Oyunlarının Danimarka'da yaşatılmasında büyük emeği olan Ogün Öcal ve halk oyunları ekibi de bir gösteri yaptı. Anadolu kültürünün vazgeçilmez parçalarından biri olan halk oyunlarından bazılarını sergileyen Ogün Öcal ve halk oyunları ekibi salondan büyük alkış aldı.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER

Temel seviye şarkı dalında birinciliği 'Sev Kardeşim' isimli şarkıyı seslendiren Aleksandra Bessmert kazandı. İkinciliği 'Selvi Boylum Al Yazmalım' eserini seslendiren Rosemarie Schwaab kazandı. Üçüncülüğü ise 'Sevdan Olmasa' isimli şarkıyı seslendiren Maria Jensen kazandı. Yarışmada birinciye bilgisayar ikinciye fotoğraf makinesi üçüncüye de i-pod hediye edildi.

Anadil seviyesi şarkı dalında birinciliği 'Saçlarını Taramışsın' isimli şarkısıyla Betül kazanırken, ikinciliği 'kalp kalbe karşıdır' isimli şarkıyı seslendiren Gülnur Suzan Özkan üçüncülüğü ise 'Cerrahpaşa' isimli şarkıyı seslendiren Ayşe Kılınç kazandı.

Anadil seviyesi şiir dalında birinciliği 'Türkiyem' isimli şiiri okuyan Ayşe Kılınç'e gitti. Aynı dalda ikincilik 'Sol Yanım' isimli şiiri seslendiren Ravza Çokçetin'e üçüncülük ise; 'Annem' isimli şiiri okuyan Zilan Aydilek'e gitti.

Ayrıntılar için tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder